Четвер, 23 липня 2020 13:34 Автор Reporter

Шансів не було: у Кропивницькому з’ясували причини масового отруєння

Оцініть матеріал!
(0 голосів)
Шансів не було: у Кропивницькому з’ясували причини масового отруєння https://www.unn.com.ua/

У Кропивницькому розслідують спалах гострої кишкової інфекції після святкування весілля.


Про це повідомляє Репортер з посиланням на Держпродспоживслужбу в області.


Всього постраждало 9 осіб (у тому числі двоє дітей віком до 17 років), з них 6 осіб було госпіталізовано. Попередні діагнози при госпіталізації – харчова токсикоінфекція (3 особи), гастроентероколіт (2 особи), функціональне порушення шлунку (1 особа), заключний діагноз – сальмонельоз, збудник Salmonella Typhimurium.


Для з’ясування причин виникнення спалаху фахівці Держпродспоживслужби Кіровоградщини здійснили санітарно-епідеміологічне обстеження та позапланове інспектування, а також відібрали проби готових страв, харчових продуктів, води і змиви з обладнання та інвентарю. Під час перевірки в закладі встановили порушення вимог санітарного законодавства, законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, протиепідемічних заходів. До того ж за результатами досліджень Кіровоградської державної регіональної лабораторії Держпродспоживслужби в двох пробах готових страв (ковбаски з картоплею, салат) та одній пробі харчової продукції (шийка для запікання охолоджена) виявлено бактерії групи кишкової палички, вміст К.МАФАнМ перевищує допустимі нормативні значення, що свідчить про бактеріальне забруднення. Такі ж забруднення встановили і в частині змивів з обладнання та інвентарю (дошки для м’яса, риби, овочів, посуд тощо).


Згідно з дослідженнями ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр», у двох зразках готових страв (торт печінковий, рулет курячий з курагою), які залишилися після банкету, та в трьох працівників закладу (двох кухарів та офіціанта) виділено збудник сальмонельозу Salmonella Typhimurium. У двох працівників кафе (кухаря та підсобного працівника) виділено також патогенний стафілокок.


Відповідно до проведених обстежень фахівці Держпродспоживслужби встановили, що фактором передачі збудника інфекції стали готові страви (торт печінковий, рулет курячий з курагою), а основною причиною спалаху – порушення технологічних процесів, недотримання особистої гігієни працівниками та порушення протиепідемічних заходів (відсутність дезінфікуючих засобів для обробки приміщень та контактних поверхонь).


Працівники Держпродспоживслужби винесли рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів у кафе. Особи, що є носіями збудників інфекційних хвороб, відсторонені від роботи.


Матеріали епідрозслідування направили до ГУ Національної поліції в Кіровоградській області, Порушено кримінальне провадження.

Прочитано 253 разів

Прокоментувати:

Переконайтесь що ви заповнили усі поля, відмічені зірочкою (*). HTML код не допускається

Форма Авторизації