Понеділок, 26 жовтня 2020 16:53 Автор Reporter

Порушення на Кіровоградщині: протоколи переписують в ТВК «на колінах»

Оцініть матеріал!
(0 голосів)
Порушення на Кіровоградщині: протоколи переписують в ТВК «на колінах» glavcom.ua

На Кіровоградщині найчастішими інцидентами стали неправильно оформленні протоколи та їх переписування в ТВК.


Про це з посиланням на ОПОРУ повідомляє Репортер.

 

Спостерігачі ОПОРИ в день виборів та під час підрахунку голосів спостерігали на ДВК та ТВК по статистичній вибірці. Більшість з порушень, зафіксованих спостерігачами, відбувалися під час підрахунку голосів та оформлення виборчої документації на ДВК і виявлені під час здачі підсумкових протоколів в територіальні виборчі комісії різних рівнів. Наразі від 40 до 70% протоколів, які надходять на ТВК, йдуть на уточнення. Про це зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь під час пресконференції.


«Спостерігачі ОПОРИ зафіксували неправильно оформлені протоколи, протоколи написані простим олівцем, не запаковані бюлетені, сплутані пакети з виборчою документацією, переписування протоколів на території ТВК. Зокрема, в Олександрійській та Світловодській міській ТВК зафіксовано кілька випадків переписування протоколів «на колінах» в ТВК та поруч з ними. Спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію та написали заяви в правоохоронні органи», – зазначила Зоя Лебідь.


За словами Зої Лебідь, спостерігачі фіксують масові порушення в заповненні виборчої документації членами ДВК, на частині ТВК утворилися черги, виникають конфлікти тощо. Так у Великосеверинівській ТВК три години був відсутній кворум і не приймали документація від ДВК.


«Вже кілька членів комісій в процесі підрахунку і оформлення документації відмовлялися працювати і залишали дільниці. Так голова дільничної виборчої комісії в Олександрії № 350759 заявила в ТВК, що не буде уточнювати протокол і залишила його в комісії. Подібний інцидент трапився і у Кропивницькому на виборчій дільниці №350839. Тут голова залишила документи і пішла. Комісія працює далі. А у Світловодську, наприклад, ДВК прийшла на ТВК без протоколу про підрахунок голосів», – підкреслила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.


І додала, що цьогоріч черговим викликом став недопуск спостерігачів на виборчій дільниці та заборона вести їм відео- та фотофіксацію. Як повідомляла ОПОРА, на дільниці №350271, що знаходиться в селі Українка Кропивницького району, перешкоджали роботі спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА. Зокрема, заборонили фото та відеозйомку на території дільниці та відмовилися надати для ознайомлення вранішній протокол.


Під час виборів у тому числі зафіксовані факти відмови голосування по ID-картці без додатка, а також випадки голосування взагалі без паспорта. Викликом стала конфліктна ситуація на ДВК у Високих Байраках та заміна усього складу Великосеверинівської ТВК.


Нагадаємо, 25 жовтня Кропивницька районна територіальна виборча комісія припинила повноваження всього складу Великосеверинівської сільської територіальної виборчої комісії і сформувала нову. Її члени отримали посвідчення і зібрали засідання.


Спостерігачі ОПОРИ в цілому позитивно оцінили перебіг підготовчих засідань і початок голосування, сигналізуючи про окремі процедурні проблеми і організаційні труднощі в роботі дільничних виборчих комісій (пов'язані з друком бюлетенів та інформаційних плакатів, облаштуванням дільниць та матеріально-технічними проблемами).


За попередніми результатами спостереження, ОПОРА констатує висококонкурентний характер місцевих виборів, які в цілому відповідали законодавству України. Громадяни України мали широкий і різноманітний вибір серед кандидатів (партій), які були забезпечені достатніми умовами і ресурсами для проведення масштабних передвиборчих кампаній.

Прочитано 1041 разів

Прокоментувати:

Переконайтесь що ви заповнили усі поля, відмічені зірочкою (*). HTML код не допускається

Форма Авторизації